2008/10/31

Demòcrates i Republicans nord-americans

Són els partits majoritaris dels EEUU, els únics que han exercit el poder des de mitjans del segle XIX. [No cal dir que les ideologies són completament diferents al que les nomenclatures signifiquen ací] Cal destacar que en cada partit l'integren membres amb tendències diferents respecte la filosofia i els principis de cada partit.

El partit republicà, representat per un elefant i relacionat amb el roig, és el conservador. Defensor de l'empresa privada; neoliberal, és a dir defensor del lliure mercat que no deixa que l'Estat s'interpose en els seus negocis. I enemic de les posicions socialistes i comunistes. En aquest partit no tenen lloc les ètnies diferents a la blanca. Entre els presidents republicans trobem a Lincoln, Eisenhower, Nixon, Ford, Reagan i els Bush

El partit demòcrata, representat per un burro i relacionat amb el blau, va nàixer de l'abolició de l'esclavitud. És el partit progressista per excel·lència, està a l'esquerra del partit republicà nord-americà però a la dreta dels partits esquerrans del nostre territori. En política econòmica representen la socialdemocràcia, no s'oposen al lliure mercat però defensen que l'Estat ha d'intervenir per a reduir els desequilibris socials i garantir la igualtat d'oportunitats. Per això, la política social d'aquest partit és més contundent, mira més pels necessitats dedicant majors fons a la despesa pública. Entre les promeses de Barack Obama trobem la de pujar els impostos als rics per a millorar el finançament sanitari públic, cosa inimaginable des dels principis liberals. Entre els demòcrates hi ha lloc per a les diferents rases que conviuen als EEUU, principalment llatins i africans. I alguns dels presidents demòcrates han segut: Franklin Delano Roosevelt, Truman, Kennedy i Bill Clinton.

Resultat de les eleccions del 2008 (tret del País.com):

No hay comentarios:

Publicar un comentario