2009/05/13

Crida Cívica pel Paisatge del Botànic, no a la construcció del macrohotel de 44 metres d'altura als terrenys dels Jesuïtes

Després d’11 anys de lluita ciutadana, a l’estiu de 2006 el Jardí Botànic de València va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat, amb un Decret que reconeixia els valors del Jardí restringia a cinc les altures d'un hipotètic edifici als veïns terrenys de Jesuïtes. L'hoteler Antoni Mestre va recórrer als tribunals perquè no estava d’acord amb les limitacions que fixava el Decret. Salvem el Botànic també va recórrer als tribunals, però en defensa de l’eradicació de tota edificabilitat, en coherència amb la història i l’evolució arquitectònico-paisatgística de la zona.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat el punt del Decret que limitava les altures, i ha restablit el planejament urbanístic anterior, que hi permetria la construcció d’un macrohotel de cinc estrelles amb una altura de 44 metres per part de la constructora Expo Grupo, als terrenys dels Jesuïtes que hi ha al davant del Botànic. Només la plataforma Salvem el Botànic, presentarà un recurs contra la sentència. Els serveis jurídics de la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament de València han decidit abstenir-se. La mobilització ciutadana pot contribuir a què els responsables polítics, com ja ha passat en ocasions anteriors, prenguen les decisions que alliberarien per sempre un dels espais més significatius i excel·lents de la ciutat de València. No a l'hotel, si a l'ampliació del jardí de les hespèrides fins la Gran Via.

El portaveu de la plataforma, Pasqual Requena, explica que «La cassació d'una sentència intenta anul·lar-la per no haver estat dictada conforme a dret o perquè la llei no ha estat interpretada correctament en les seues fonamentacions». Tot i això, després de 18 anys de litigis i dispositives a favor de la constructora, la plataforma no té prou recursos econòmics per fer front a un altre judici. Per aquest motiu, ha demanat solidaritat popular i ha anunciat que encetarà una sèrie d'iniciatives per tal d'aconseguir diners, com ja van fer el 1995 amb la rifa de quadres donats per artistes valencians.


Sobre el Jardí Botànic:

El Jardí Botànic té com a tasca fonamental la investigació i la transmissió de coneixement sobre diversitat vegetal, conservació de les espècies rares o amenaçades de la flora de la mediterrània i la conservació dels hàbitats naturals. Pasqual Requena creu que «El Jardí Botànic, el Col·legi dels Jesuïtes i la seua capella neobizantina, l'església de Sant Miquel i Sant Sebastià, el tram final de la Gran Via de Ferran el Catòlic i el Jardí del Túria conformen, amb algunes altres fites arquitectòniques, un paisatge urbà d'una importància indubtable i amb un nivell màxim de protecció patrimonial». Per al portaveu del col·lectiu, «Els terrenys de Jesuïtes, que són l'original pati d'entrada col·legial i de jocs dels alumnes, sempre han estat lliures de tota edificació i haurien de continuar així per sempre, entre altres coses per no interferir amb la visió actual del paisatge».

Des de Salvem el Botànic convoquen una mobilització per al divendres 15 de maig: CRIDA CÍVICA PEL PAISATGE DEL BOTÀNIC, una acció a la plaça de l'Ajuntament de València per a reivindicar l'eradicació definitiva de tota edificabilitat junt als Jesuïtes i al Jardí Botànic, i l'ampliació del Jardí de les Hespèrides fins a la Gran Via de Ferran el Catòlic.

Recorda:
Divendres 15 de maig de 2009 a les 19:00 hores
Plaça de l'Ajuntament de València
Col·laboració: Bancaixa 2077 0170 21 1100382221
(Titular: Salvem el Botànic)


No hay comentarios:

Publicar un comentario